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Care Settings Q&A on Admission of Residents 

 

Discharge from a Hospital  

Q: A resident is going to be readmitted to the home/setting after being in hospital, can 

we accept them without a test? 

A: No, all residents should be PCR tested with a negative test result 48 hours before being 

readmitted into the home. 

 

Q: The Hospital discharging a resident have said they have used an Abbotts test, 

what is this? 

A: An Abbotts test is a new test that uses saliva to test for COVID-19. It is currently being 

trialled for use in settings such as care homes, as well as A+E departments, and showed 

some utility for rapid diagnosis. However, it is not a substitute for a lab-based PCR test used 

to test people moving from a hospital to a care home.  

 

Q: The Hospital wants to discharge the resident back into the home have completed a 

different test from PCR (LFT/Abbott/etc.), should we accept the test result? 

A: No. The discharge guidance specifically requires a PCR test – changing this to include 

less sensitive tests would be something for further policy/clinical decision.  It would not meet 

the requirements for high sensitivity (i.e. cat 1) testing regimes currently undertaken in adult 

social care settings.  

 

Q: We have had a new admission into the home from an interim care facility of 

another care home, do they need to isolate for 14 days? 

A: No, providing they have the below; 

 Risk assessment has been considered 

 The person is double vaccinated with an additional 14 days after.  

 Local guidance around any community transmissions is followed 

 The person has not been in contact with anyone that has tested positive  

 That the setting or placement that the resident is coming from has been taken into 

account prior to transferring.  

 That the person has had a PCR test before admission (within the last 72 hours), a 

PCR is done on admission and another PCR is completed 7 days later. Would also 

suggest LFD testing for the 7 days till the PCR result is received.  

 

Q: We have a resident returning from hospital following an overnight stay for elective 

care, do they need to isolate? 

A: No, providing the following is completed; 

 the person admitted is double vaccinated +14 days  

 Local guidance around any community transmissions is followed  

 The person has not been in contact with anyone that has tested positive  
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 the person receives a negative PCR test result prior to their return to the care home 

 The person avoids contact with highly vulnerable residents on return until PCR 

results come back.  

 

Q: We have a resident being discharged from hospital following admission for 

emergency care, do they need to isolate? 

A: Yes, the resident should isolate within their own room for 14 days. 

 

Q: We have a resident being admitted to the home/setting, but we have concerns that 

we will not be able to isolate them safely, what should we do? 

A: In this instant, you should contact the local authority who will support to agree a risk 

assessment plan for the safest approach. Within North Yorkshire, please contact your Care 

Setting Support Officer, or SocialServices.Contractingunit@northyorks.gov.uk 

 

Q: I have to complete a risk assessment for an admission, what do I need to do? 

A: This should consider the need for a period of self-isolation, bearing in mind any monitored 

self-isolation undertaken prior to admission. Regard should also be given to the ethical 

framework for adult social care, and the wellbeing duty in section 1 of the Care Act 2014, 

and all decisions should be taken in light of general legal obligations, such as those under 

the Equality Act 2010 and Human Rights Act 1998, as applicable. The risk assessment 

should also consider: 

 levels of transmission in the community within which the previous care 

home or care facility is situated 

 the COVID-19 management of the previous care home or care facility 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guidance on care home visiting - GOV.UK (www.gov.uk) 

Guidance overview: Hospital discharge and community support: policy and operating model - 

GOV.UK (www.gov.uk) 

 

https://www.gov.uk/government/publications/visiting-care-homes-during-coronavirus/update-on-policies-for-visiting-arrangements-in-care-homes
https://www.gov.uk/government/publications/hospital-discharge-service-policy-and-operating-model
https://www.gov.uk/government/publications/hospital-discharge-service-policy-and-operating-model

